Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν μια πραγματικά έξυπνη τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία μας.
1. Είναι ένα γρήγορο και εύκολο σνακ, που μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας είτε ως δεκατιανό είτε ως απογευματινό σνακ. Έτσι, θα αποφύγετε τα σνακ που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι.
2. Οι μπάρες δημητριακών είναι συνήθως πολύ νόστιμες και χορταστικές.
3. Τα δημητριακά αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στη διατροφή μας. Τρώγοντας μια μπάρα δημητριακών ως ενδιάμεσο γεύμα θα έχετε ενέργεια για τουλάχιστον 2 – 3 ώρες.
4. Οι μπάρες δημητριακών με δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια καταπληκτική επιλογή, διότι ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν το αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Επιλέξτε μια μπάρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Διαβάστε την ετικέτα και επιλέξτε μια μπάρα με τουλάχιστον 6γρ. φυτικών ινών ανά 100γρ. προϊόντος.
5. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στις μπάρες δημητριακών μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
6. Οι μπάρες δημητριακών με βάση τη βρώμη ολικής άλεσης αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα.
7. Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φαινολικών ενώσεων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φλωσφορος οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι β-γλουκάνες, η ινουλίνη κ.ά.
8. Προτιμήστε μπάρες δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (λιγότερο από 22.5γρ./100γρ.) όπως μπάρες με φρούτα, σταφίδες, ξυρούς καρπούς, σπόρους, μέλι, ταχίνι ή ακόμη και με μαύρη σοκολάτα που είναι συστατικά θρεπτικά και υγιεινά.
9. Συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους με την προϋπόθεση ότι επιλέγετε μπάρες δημητριακών πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. φυτικές ίνες) και χαμηλής περιεκτικότητας σεκορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.
10. Οι μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή όταν αναζητάτε κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό. Γι΄αυτό να διαβάζετε πάντα τις πίνακες που αναφέρουν τα θρεπτικά τους συστατικά.