Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Κ στη διατροφή τους. Δεδομένου ότι το σώμα σας αποθηκεύει μόνο ελάχιστη, εξαντλείται γρήγορα χωρίς τακτική διαιτητική πρόσληψη. Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan έδειξαν ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή ήταν υψηλή σε βιταμίνη Κ2 είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Οι βιταμίνες που απαντώνται στη φύση είναι η βιταμίνη Κ1 (ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη) και η βιταμίνη Κ2 (ονομάζονται επίσης μενακινόνες). Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη φυτά και είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο που παίζει στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ2 προέρχεται κυρίως από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά, το συκώτι και το κρέας. Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντική για την παραγωγή και τη χρήση ορμονών, καθώς και για την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan δημοσίευσαν μια προοπτική μελέτη κοόρτης στο Journal of the American Heart Association τον Αύγουστο του 2021. Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στη Δανέζικη Μελέτη Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας και τους ακολούθησαν το πολύ για 23 χρόνια. Οι ερευνητές επέλεξαν άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό αθηροσκλήρωσης καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και παρακολουθήθηκαν για τυχόν εισαγωγές στο νοσοκομείο που σχετίζονται με ASCVD, όπως:

ισχαιμική καρδιακή νόσο
ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
νόσο της περιφερικής αρτηρίας

Αφού υπολόγισαν τη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2 από τα ερωτηματολόγια των συμμετεχόντων, βρήκαν ότι όσοι έκαναν δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Κ είχαν συνολικό μειωμένο κίνδυνο 34% οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 53.372 άτομα και τα δεδομένα διαχωρίστηκαν για τη μέτρηση των παραγόντων κινδύνου σε άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2. Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Κ1 σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σχετιζόμενης με ASCVD.

Όταν διαχωρίστηκαν τα δεδομένα για τη βιταμίνη Κ2, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη διατροφική πρόσληψη είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ασθένειες που σχετίζονται με το ASCVD από εκείνους που έκαναν δίαιτα με τη χαμηλότερη ποσότητα βιταμίνης Κ2. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης προηγούμενες μελέτες που αποκάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ θα μπορούσε να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται λοιπόν για έναν παραμελημένο παράγοντα στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η βιταμίνη Κ2 εξυπηρετεί τον ρόλο της ρύθμισης του ασβεστίου μέσω της ενεργοποίησης της αντιασβεστωτικής πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης μήτρας GLA. Η συμπλήρωση με βιταμίνη Κ2 έχει συνδεθεί στενά με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιακής νόσου ρυθμίζοντας τη συστημική ασβεστοποίηση και την αρτηριακή ακαμψία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 εξέτασε την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η βιταμίνη Κ2 στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη Κ2 έδειξαν μείωση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης αλλά όχι απαραίτητα την εξέλιξη της ασβεστοποίησης.