Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες, που τις προσδίδουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες.  Είναι ένας κατ’ εξοχήν φθινοπωρινός καρπός, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές. Πάνω απ’ όλα όμως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τη μετατρέπουν σε αληθινή υπερτροφή.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Είναι επίσης πλούσια στα αντιοξειδωτικά καροτινοειδή, τα οποία της χαρίζουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα της. Όλ’ αυτά τα συστατικά τις προσδίδουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. 

Χαρίζει γερή όραση: Η κολοκύθα περιέχει πολλά συστατικά που ωφελούν τα μάτια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C, Ε και βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), που μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η βήτα-καροτίνη είναι ένα βασικό καροτινοειδές. Στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία των ματιών. Βοηθεί επίσης τον αμφιβληστροειδή να απορροφά και να επεξεργάζεται τα φωτεινά ερεθίσματα. Δύο άλλα καροτινοειδή που ωφελούν τα μάτια είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καταρράκτη και να επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς. Μία μερίδα κολοκύθα (περίπου 1 φλιτζάνι) παρέχει περισσότερο από το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α.

Είναι ωφέλιμη για την καρδιά: Όπως προαναφέρθηκε, η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας. Επιπλέον, οι σπόροι της κολοκύθας περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα. Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο επίσης είναι πολύτιμο για την καρδιολογική υγεία. Ένα φλιτζάνι κολοκύθα περιέχει το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου.

Τονώνει το ανοσοποιητικό: Τα συστατικά της κολοκύθας που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολλά και διαφορετικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, C και E, καθώς και ο σίδηρος. Ένα φλιτζάνι κολοκύθα παρέχει το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C.

Καταπολεμά τον καρκίνο: Τα καροτινοειδή είναι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές που παράγονται από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως η κολοκύθα, τα κολοκυθάκια, οι τομάτες και τα καρότα. Τα συστατικά αυτά έχουν πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με άλλα λόγια, καταπολεμούν τις βλαβερές επιδράσεις που έχουν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο σώμα.

Οι επιδράσεις αυτές θεωρούνται γενεσιουργός αιτία του καρκίνου και η κολοκύθα φαίνεται ότι προστατεύει από ορισμένες μορφές του. Το 2016, π.χ., μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε βήτα-καροτίνη μπορεί να καταστέλλει τον καρκίνο του προστάτη. Και το 2014, άλλη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συμβάλλει στο αδυνάτισμα: Η κολοκύθα παρέχει μόλις 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και 3 γραμμάρια φυτικών (διαιτητικών) ινών που διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατάλληλη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρίς να πεινάνε.