Ένα από τα κύρια φυσικά συστατικά του τσαγιού ayahuasca –του Αμαζονίου- είναι η διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), που προάγει τη νευρογένεση-τη δημιουργία νέων νευρώνων- αναφέρει έρευνα του Complutense University of Madrid (UCM).

Εκτός από νευρώνες, η έγχυση επίσης ενισχύει τη δημιουργία άλλων νευρικών κυττάρων όπως αστροκύτταρα και ολιγοδενδρίτες. Ο José Ángel Morales, εξήγησε ότι αυτή η ιδιότητα ρύθμισης της πλαστικότητας του εγκεφάλου υποδεικνύει ότι έχει μεγάλη θεραπευτική δυνατότητα για ευρεία ακτίνα ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών περιλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry και αναφέρει τα αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντικούς που διήρκεσαν 4 χρόνια και έδειξαν ότι αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερη νοητική ικανότητα όταν αντιμετωπίζονται με αυτή την ουσία, δήλωσε ο José Antonio López, του UCM. Το Ayahuasca παράγεται με τη μείξη δυο φυτών του Αμαζονίου. (Banisteriopsis caapi και Psychotria viridis).

Η ουσία DMT στο τσάι ayahuasca, προσδένεται σε υποδοχείς του εγκεφάλου (type-2A serotonergic brain receptor), που ενισχύουν την παραισθησιογόνο επίδραση. Στην έρευνα ο υποδοχέας άλλαξε σε υποδοχέα sigma, που δεν έχει αυτή την επίδραση, διευκολύνοντος τη μελλοντική χορήγηση σε ασθενείς.

Σε νευροεκφυλιστικές νόσους, ο θάνατος ορισμένων τύπων νεύρων προκαλεί συμπτώματα νόσων όπως Alzheimer και Parkinson. Αν και οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν νέα νευρικά κύτταρα, αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και δεν είναι πάντα εφικτό.

Η πρόκληση είναι να ενεργοποιήσουμε την ικανότητα που βρίσκεται εν υπνώσει για τη δημιουργία νεύρων και την αντικατάσταση αυτών που πεθαίνουν λόγω νόσου. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η DMT μπορεί να ενεργοποιήσει νευρικά βλαστικά κύτταρα και να δημιουργήσει νέα νεύρα.