Οι άνδρες με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία από τον υπόλοιπο πληθυσμό, μεταξύ διπλών και τριπλών δυνατοτήτων, όπως δήλωσε επικεφαλής της Ανδρολογίας στο Ινστιτούτο Ουρολογίας Serrate & Ribal.
Ο διαβήτης εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στύσης. Επιπλέον, οι διαβητικοί άνδρες ανταποκρίνονται χειρότερα στα φάρμακα για τη βελτίωση της στύσης. Η στυτική δυσλειτουργία μεταξύ διαβητικών ασθενών αρχίζει να είναι συχνότερη μετά την ηλικία των 35 ετών , μεταξύ 5 και 15% που πάσχουν από αυτό, σε σύγκριση με 1,5% που εμφανίζεται στον πληθυσμό γενικό αρσενικό.
Το πρόβλημα μπορεί να προκύψει νωρίτερα όταν υπάρχουν άλλες χρόνιες επιπλοκές όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια , η νεφροπάθεια, η αρτηριοπάθεια, εάν υπάρχει κακός γλυκαιμικός έλεγχος και η ταυτόχρονη ύπαρξη υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας. Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία θα είναι πιο συχνή όσο προχωρά η ηλικία, σε συνδυασμό με τον κακό έλεγχο του διαβήτη.
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ανδρική σεξουαλικότητα με τρεις τρόπους: βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τα κάνει χειρότερα, μειώνει το επίπεδο της τεστοστερόνης και, τέλος, βλάπτει τα νεύρα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται μια στύση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι οργανικές αιτίες αυτής της υψηλότερης επικράτησης στυτικής δυσλειτουργίας σε άτομα με διαβήτη είναι το αποτέλεσμα αγγειακών, νευρολογικών και μεταβολικών αλλοιώσεων, οι οποίες επηρεάζουν επίσης άλλα όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, ο αμφιβληστροειδής ή η κυκλοφορία των ποδιών. Ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλεί την απουσία στύσης σε άνδρες με διαβήτη είναι ο έλεγχος της νόσου, δηλαδή η διατήρηση των σωστών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ο κίνδυνος σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει κακός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα και μεγαλύτερος αριθμός καθιερωμένων χρόνιων επιπλοκών όπως η αγγειακή νόσος και η νευροπάθεια. Η στύση εξαρτάται από ένα σύνθετο δίκτυο φλεβών και αρτηριών που ελέγχουν τη ροή του αίματος, επομένως, όταν μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να μεταβληθεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτή η επίδραση της ροής του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων εξηγεί ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία είναι οι ίδιοι με τις καρδιαγγειακές παθήσεις : υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής και υπερβολική χοληστερόλη.