Η κατανάλωση αλκοόλ είναι άμεση αιτία πολλών ειδών καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια πρόσφατη μεγάλης κλίμακας γενετική μελέτη με επικεφαλής την Oxford Population Health και που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, μια ομάδα από την Οξφόρδη, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, εργάστηκε για να διερευνήσει παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με τη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ στον Ασιατικό πληθυσμό. Για να το κάνει αυτό, η ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα DNA από περισσότερους από 150.000 ενήλικες -η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες- στη μελέτη China Kadoorie Biobank.
Η ομάδα μέτρησε τη συχνότητα γενετικών παραλλαγών χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ – ή αλληλόμορφων σε κινεζικούς και άλλους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας που συνδέονται στενά με χαμηλότερη πρόσληψη αλκοόλ – για το ένζυμο αφυδρογονάση αλδεΰδης 2 (ALDH2) και αφυδρογονάση αλκοόλης 1Β (ADH1B). Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH, ένα ένζυμο είναι ένας βιολογικός καταλύτης που επιταχύνει τον ρυθμό μιας συγκεκριμένης χημικής αντίδρασης στο κύτταρο.
Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα λέει ότι τα αλληλόμορφα είναι μεταλλαγμένες εκδοχές του ίδιου γονιδίου και αυτές οι μεταλλάξεις διαταράσσουν τη λειτουργία των ενζύμων που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση του αλκοόλ, προκαλώντας τη συσσώρευση της τοξικής ένωσης ακεταλδεΰδης στο αίμα. Το αλκοόλ διασπάται σε ακεταλδεΰδη, η οποία καταστρέφει το DNA του σώματος και το εμποδίζει να επιδιορθώσει τη βλάβη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Ο οργανισμός είπε ότι όταν το DNA καταστραφεί, ένα κύτταρο μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα και να δημιουργήσει έναν καρκινικό όγκο.
Η Oxford Population Health εξήγησε σε ένα δελτίο ειδήσεων στις 20 Ιανουαρίου ότι η πρώτη μετάλλαξη είναι μια μετάλλαξη απώλειας λειτουργίας στο γονίδιο για το ALDH2 και η δεύτερη επιταχύνει τη δραστηριότητα του ADH18 – και τα δύο είναι κοινά για τους Ανατολικοασιάτες. «Επειδή αυτά τα αλληλόμορφα κατανέμονται κατά τη γέννηση και είναι ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για την πρόσληψη αλκοόλ, για να εκτιμηθεί πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τους κινδύνους ασθενειών», εξήγησε το ίδρυμα.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν συνδυάστηκαν με ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που συμπληρώθηκαν κατά τις επισκέψεις πρόσληψης και παρακολούθησης και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια διάμεση περίοδο 11 ετών μέσω μητρώων ασφάλισης υγείας και μητρώων θανάτου. Η κύρια ανάλυση επικεντρώθηκε στους άνδρες, το ένα τρίτο των οποίων έπινε τακτικά. Μεταξύ του κινεζικού πληθυσμού της μελέτης, η συχνότητα των αλληλόμορφων χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ ήταν 21% για την ALDH2 και 69% για την ADH18 και τα αλληλόμορφα χαμηλής ανεκτικότητας συνδέθηκαν ισχυρά με μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ στους άνδρες.
Κατά την περίοδο παρακολούθησης, περίπου το 7,4% των ανδρών – περίπου 60.000, σε σύγκριση με 90.000 γυναίκες – ανέπτυξαν καρκίνο. Οι άνδρες που έφεραν ένα ή δύο από τα αλληλόμορφα χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ για την ADH1B είχαν μεταξύ 13-25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γενικού καρκίνου και καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ. Επιπλέον, οι άνδρες που έφεραν δύο αντίγραφα του αλληλίου χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ για την ALDH2 έπιναν πολύ λίγο αλκοόλ, είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου και 31% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους που προηγουμένως είχαν συνδεθεί με το αλκοόλ. Οι άνδρες που έπιναν τακτικά – παρά το γεγονός ότι έφεραν ένα αντίγραφο του αλληλίου χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ για την ALDH2 – είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και καρκίνου του οισοφάγου.
Για μη πότες ή περιστασιακά πότες δεν υπήρχε συνολική συσχέτιση μεταξύ της μεταφοράς ενός αντιγράφου του αλληλόμορφου χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ για την ALDH2 και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου.
Τα ευρήματα των ερευνητών ήταν τα ίδια όταν τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και η διατροφή. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αλκοολικούς που παραλείπουν γεύματα για εξοικονόμηση θερμίδων για να πίνουν περισσότερο αλκοόλ
Μόνο το 2% των γυναικών έπιναν τακτικά και τα αλληλόμορφα χαμηλής ανοχής στο αλκοόλ στις γυναίκες δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κάτι που οι συγγραφείς είπαν ότι έδειξαν ότι οι μειωμένοι κίνδυνοι για τους φορείς αυτών των γονιδιακών παραλλαγών στους άνδρες «προέρχονται άμεσα από το χαμηλή τους κατανάλωση αλκοόλ.” Παρατήρησαν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στους άνδρες που φέρουν την παραλλαγή του γονιδίου ALDH2 χαμηλής ανεκτικότητας στο αλκοόλ που έπιναν ακόμη τακτικά υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη συσσώρευση ακεταλδεΰδης μπορεί να αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου.
«Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσα διάφορους τύπους καρκίνου και ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω σε άτομα με κληρονομική χαμηλή ανοχή στο αλκοόλ που δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά το αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Πεκ Κέι Ιμ σε δήλωση. Οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη τους ενισχύει την ανάγκη μείωσης των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ στον πληθυσμό για την πρόληψη του καρκίνου – ειδικά στην Κίνα.
Η Δημόσια Υγεία της Οξφόρδης ανέφερε επίσης μια προηγούμενη μελέτη που υπολόγιζε ότι υπήρχαν 3 εκατομμύρια θάνατοι που αποδίδονται στο αλκοόλ το 2016. Το CDC λέει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του ορθού, του ήπατος και του μαστού.
“Όλα τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του λευκού κρασιού, της μπύρας και των αλκοολούχων ποτών, συνδέονται με τον καρκίνο. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου σας”, έγραψε.