Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές ωφελεί το εντερικό σύστημα και την πεπτική λειτουργία του οργανισμού. Η έρευνα δείχνει επίσης τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καφές στα όργανα που είναι υπεύθυνα για την πέψη.
Ο καφές έχει διεγερτικές λειτουργίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πεπτικές διαδικασίες ενός ατόμου. Επιπλέον, ορισμένες πτυχές του καφέ θα μπορούσαν να προστατεύσουν από κοινές πεπτικές παθήσεις, όπως οι πέτρες στην χολή. Ακόμα και το ήπαρ μπορεί επίσης να αποκομίσει οφέλη, αλλά μόνο αν πίνετε την σωστή ποσότητα καφέ. Τα πλεονεκτήματα του καφέ αναθεωρήθηκαν με τη βοήθεια 194 επιμέρους μελετών, που αντιμετωπίζουν την μέτρια κατανάλωση καφέ και τον αντίκτυπό της στην υγεία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η μέτρια πρόσληψη καφέ είναι 3-5 φλιτζάνια την ημέρα.
Με βάση τις συλλογικές αυτές μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί βλαβερές επιπτώσεις στα όργανα του πεπτικού συστήματος. Αντί για προβλήματα, η νέα έρευνα ανέδειξε δύο ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης καφέ. Τα πιθανά οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ περιλαμβάνουν την μείωση των χολόλιθων και της παγκρεατίτιδας. Αν και έχει παρατηρηθεί η συσχέτιση μεταξύ του καφέ και των οφελών του για την υγεία τόσο στο πεπτικό σύστημα όσο και στο ήπαρ, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο καφές επηρεάζει τη γαστρεντερική οδό καθώς ταξιδεύει προς το πεπτικό σύστημα. Έχει βρεθεί ότι ο καφές συνδέεται με τις εκκρίσεις του παγκρέατος, του στομάχου και των χοληφόρων οδών, που είναι υπεύθυνες για την πέψη. Επίσης ο καφές διεγείρει την έκκριση της ορμόνης γαστρίνης, των γαστρικών υγρών και του υδροχλωρικού οξέος, τα οποία βοηθούν στην διάσπαση των τροφών. Ο καφές παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των δομών που κρύβονται μέσα στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτές οι αλλαγές συνήθως στοχεύουν σε ένα βασικού βακτηρίου στο ανθρώπινο στομάχι, που ονομάζεται bifidobacteria.
Ο καφές θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία του ταξιδιού της τροφής κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα (κινητικότητα του παχέος εντέρου). Στις μελέτες που συγκέντρωσαν οι συγγραφείς της νέας έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο καφές μπορούσε να αποδώσει το ίδιο καλά με τα δημητριακά όσον αφορά την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Παράλληλα με τη βελτίωση της κινητικότητας του παχέος εντέρου, η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας.
Πέραν από τη βοήθεια στο πεπτικό σύστημα, οι συγγραφείς βρήκαν επίσης θετικές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία του ήπατος. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες του ήπατος, θα μπορούσε να εμποδιστεί με την μέτρια κατανάλωση καφέ καθημερινά.
Αν και πολλές φιλικές προς το πεπτικό επιπτώσεις αναδείχθηκαν στην μελέτη, οι συγγραφείς δεν βρήκαν καμία συγκεκριμένη ένδειξη σχετικά με την άμεση επίδραση του καφέ στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μετρηθεί μόνο εάν προκληθεί με πρόσθετους ή αρνητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας. Η ειδικός και συγγραφέας της μελέτης, Astrid Nehlig, του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) τόνισε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται με πεπτικά προβλήματα, ή ανεπάρκεια του εντέρου. Αντίθετα, έχει υποστηρικτικά οφέλη προστατεύοντας το σύστημα από κοινές πεπτικές παθήσεις.