Το μύρτιλο είναι ένα φρούτο που σχετίζεται στενά με το βατόμουρο και είναι εγγενές στην Ευρώπη. Το μύρτιλο τρώγεται συχνά φρέσκο, ή γίνεται μαρμελάδες, χυμός και πίτες. Τα μύρτιλα είναι επίσης διαθέσιμα σε σκόνη και συμπληρώματα.

Το μύρτιλο είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες. Έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς που κυμαίνονται από παθήσεις των ματιών έως διαβήτη. Το μύρτιλο συχνά διαφημίζεται ως φάρμακο για παθήσεις των ματιών, όπως:

γλαύκωμα
καταρράκτης
ξηροφθαλμία
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
αμφιβληστροειδίτιδα

Ως πηγή αντιοξειδωτικών, τα μύρτιλα πιστεύεται επίσης ότι περιορίζουν την φλεγμονή και προστατεύουν από ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως:

φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
καρδιαγγειακές παθήσεις
σακχαρώδης διαβήτης
ουλίτιδα
γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία

Οι ανθοκυανίνες στο μύρτιλο λέγεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τους ιστούς που περιέχουν κολλαγόνο, όπως ο χόνδρος, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι. Λέγεται ότι το μύρτιλο ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μερικές φορές λαμβάνεται από το στόμα για κιρσούς και αιμορροΐδες.

Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες μελέτες έχουν δοκιμάσει τις επιπτώσεις του μυρτίλου στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συμβάλλει στην θεραπεία ορισμένων καταστάσεων:

Κούραση των ματιών: Το μύρτιλο δείχνει υπόσχεση στη θεραπεία της κόπωσης των ματιών, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, Health & Aging. Σε δοκιμές σε 281 άτομα οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μυρτίλου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κόπωσης των ματιών.

Άλλες οφθαλμικές παθήσεις: Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μυρτίλου μπορεί να παίξει ρόλο στη θεραπεία διαταραχών του αμφιβληστροειδούς και άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Σε μελέτες σε ζώα, για παράδειγμα, το μύρτιλο βρέθηκε να προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από εκφυλισμό.

Ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων): Το μύρτιλο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής των ούλων σε άτομα με ουλίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη κατανάλωναν 250, ή 500 γραμμάρια μυρτιλών, ή εικονικό φάρμακο, ή άλλη κλασική θεραπεία για επτά ημέρες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 500 γραμμάρια μυρτιλών είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της ουλίτιδας.