Το αβοκάντο θεωρείται υπερτροφή και όχι άδικα. Δεν είναι μόνο νόστιμο και ταιριαστό σε πολλά πιάτα, αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν επίσης ισχυρά οφέλη για την υγεία. Το αβοκάντο είναι καλό για την καρδιά, βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και στην απώλεια βάρους και ενισχύει τον εγκέφαλο. Έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες, που δείχνουν ακριβώς πόσο καλό είναι για την υγεία.
Το αβοκάντο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου:
Μια μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη αβοκάντο σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ποικιλία των μικροβίων στο έντερο και τις υγιεινές ουσίες που δημιουργούν. Η μελέτη εξέτασε 163 ενήλικες μεταξύ 25 και 45 ετών που όλοι ήταν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Κάθε άτομο αντικαθιστούσε ένα γεύμα την ημέρα. Κάποιοι συμμετέχοντες το έτρωγαν με αυτό το προτεινόμενο γεύμα, ενώ στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν ένα παρόμοιο γεύμα που δεν περιελάμβανε το φρούτο. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι αν και είναι πλούσιο σε λίπος και οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το φρούτο κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, απέκκριναν επίσης περισσότερο λίπος από την ομάδα ελέγχου. Μεγαλύτερη απέκκριση λίπους σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες απορρόφησαν λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) από τα τρόφιμα που έτρωγαν. Η μελέτη προσθέτει ότι τα αβοκάντο είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Το μονοακόρεστο είδος λίπους είναι καλό για την καρδιά. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση του φρούτου δημιουργεί μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων του εντέρου που διασπούν τις φυτικές ίνες. Αυτά τα μικρόβια υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου.
Το αβοκάντο κρατά χαμηλά την κακή χοληστερόλη:
Η κακή χοληστερόλη (LDL) στενεύει τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Μια μελέτη συγκέντρωσε 45 ενήλικες, οι οποίοι ήταν όλοι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Κάθε ένας ακολούθησε μια αρχική δίαιτα δύο εβδομάδων σε τυπικό αμερικανικό πρότυπο διατροφής. Στην συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις τυχαίες ξεχωριστές δίαιτες εντός πέντε εβδομάδων:
μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών
μια δίαιτα με μέτρια λιπαρά και
μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιελάμβανε ένα αβοκάντο την ημέρα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν την 3η δίαιτα είχαν λιγότερα οξειδωμένα σωματίδια LDL. Είχαν επίσης περισσότερη λουτεΐνη, η οποία προστατεύει την LDL από την οξείδωση.
Το αβοκάντο κάνει καλό στα μάτια και τον εγκέφαλο:
Μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ολόκληρου φρέσκου αβοκάντο κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτό οφείλεται στο επίπεδο λουτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Η μελέτη παρακολούθησε 40 υγιείς ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που έτρωγαν ένα φρέσκο αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες σε μια ομάδα ελέγχου έφαγαν είτε μια μέτρια πατάτα είτε ένα φλιτζάνι ρεβίθια αντί του φρούτου. Αν και όλοι οι συμμετέχοντες έπαιρναν τις ίδιες θερμίδες, εκείνοι στην ομάδα ελέγχου έπαιρναν λίγη λουτεΐνη ή μονοακόρεστα λιπαρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αύξηση 25% στην λουτεΐνη στα μάτια εκείνων που έτρωγαν ένα ολόκληρο φρούτο κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες έδειξαν επίσης καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ γνωστικής μέτρησης της μνήμης, της ταχύτητας επεξεργασίας και των επιπέδων προσοχής από εκείνους της ομάδας ελέγχου. Αυτό υποδηλώνει ότι τα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια είναι υπερδιπλάσια σε άτομα που κατανάλωναν φρέσκο αβοκάντο, σε σύγκριση με κάποιο συμπλήρωμα.
Οι φλοιοί των σπόρων του αβοκάντο περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν ασθένειες:
Σε μια μελέτη, 300 αποξηραμένοι φλοιοί σπόρων αβοκάντο αλέστηκαν σε μορφή σκόνης. Με περαιτέρω επεξεργασία οι ερευνητές παρήγαγαν περίπου τρία κουταλάκια του γλυκού έλαιο και λίγο κερί φλοιού σπόρων του φρούτου. Εντόπισαν 116 ενώσεις στο έλαιο και 16 στο κερί. Αυτές οι φαρμακευτικές ενώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων.
Το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της λευχαιμίας:
Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια ένωση που ανακαλύφθηκε στο αβοκάντο μπορεί να ανοίξει την πόρτα για καλύτερες θεραπείες για την λευχαιμία. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η ένωση φαίνεται να στοχεύει και να επιτίθεται σε ένα ένζυμο που μπορεί να είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), που θεωρείται το πιο επικίνδυνο είδος καρκίνου του αίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ΟΜΛ είναι άνω των 65 ετών και μόνο το 10% περίπου επιβιώνει για πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Τα κύτταρα λευχαιμίας περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενός ενζύμου, που ονομάζεται VLCAD, και το οποίο συμβάλλει στις μεταβολικές διεργασίες. Στην προσπάθεια δοκιμής διαφόρων θρεπτικών ενώσεων για την εύρεση οποιασδήποτε ουσίας ικανής να καταπολεμήσει το VLCAD, η καλύτερη προήλθε από το αβοκάντο.