Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών στις ΗΠΑ. Εάν αντιμετωπιστούν αρκετά έγκαιρα, τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους στα φιστίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό The Lancet, μια κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διαπίστωσε ότι η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών που έχουν υψηλή αλλεργία στα φιστίκια προκαλεί ύφεση αυτής της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Οι συγγραφείς έδωσαν σε νήπια καθημερινά αυξανόμενες ποσότητες σκόνης πρωτεΐνης φιστικιού σε μια ομάδα νηπίων για 2,5 χρόνια.

Σχεδόν 150 παιδιά συμμετείχαν στη δοκιμή «IMPACT» σε πέντε ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα. Μόνο τα παιδιά που είχαν αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση μισού γραμμαρίου πρωτεΐνης φιστικιού ή λιγότερο ήταν επιλέξιμα να συμμετάσχουν στη μελέτη. Τους δόθηκαν δόσεις σκόνης φιστικιού αναμεμειγμένοες σε φαγητό ή μια εικονική σκόνη – από αλεύρι βρώμης. Τα παιδιά έτρωγαν σταδιακά κλιμακούμενες δόσεις έως και 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού σε μια περίοδο 30 εβδομάδων.

Για δύο επιπλέον χρόνια, τα παιδιά συνέχισαν στη συνέχεια να καταναλώνουν την ημερήσια δόση από αλεύρι από φιστίκια ή εικονικό φάρμακο. Κατόπιν αυτού, τα παιδιά έλαβαν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού έως αθροιστικά το μέγιστο των 5 γραμμαρίων, πριν σταματήσουν τη θεραπεία και αποφύγουν τα φιστίκια για μισό χρόνο. Τέλος, τα παιδιά είχαν μια επανάληψη «food challenge» με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού.

Η ύφεση ορίστηκε ως εκείνοι που μπορούσαν να φάνε 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση έξι μήνες μετά τη θεραπεία με ανοσοθεραπεία. Όσοι δεν είχαν αλλεργική αντίδραση αργότερα τους τάισαν 8 γραμμάρια φυστικοβούτυρο μια διαφορετική μέρα για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούσαν να φάνε φιστίκια χωρίς να εμφανίσουν αντίδραση.

“Τα αποτελέσματα ορόσημο της δοκιμής IMPACT υποδηλώνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στην πρώιμη παιδική ηλικία για να προκληθεί ύφεση της αλλεργίας στα φιστίκια μέσω της στοματικής ανοσοθεραπείας”, δήλωσε ο Δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). ), αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα της μελέτης θα ενημερώσουν την ανάπτυξη τρόπων θεραπείας που μειώνουν το βάρος της αλλεργίας στα φιστίκια στα παιδιά».