Από προβλήματα ύπνου έως πόνους στις αρθρώσεις, μία σειρά συμπτωμάτων συνοδεύουν τις γυναίκες στην έναρξη της εμμηνόπαυσης. Μια πρόσφατη μελέτη από την Τουρκία, ωστόσο, διαπίστωσε ότι «η μουσική μπορεί να είναι χρήσιμη», λέει η Δρ Stephanie Faubion, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. Είναι διευθύντρια της Γυναικείας Κλινικής Υγείας στην Κλινική Mayo και της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, η οποία δημοσίευσε τη μελέτη τον περασμένο μήνα στο περιοδικό της Menopause.

Η νέα έρευνα αφορούσε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών. Αρχικά, όλες οι συμμετέχουσες βαθμολόγησαν το επίπεδο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, από την ευερεθιστότητά τους μέχρι το πόσο άσχημες ήταν οι εξάψεις τους. Αξιολόγησαν επίσης το επίπεδο κατάθλιψής τους. Στη συνέχεια, ζητήθηκε περίπου από τις μισές γυναίκες να ακούσουν μουσική για τις επόμενες έξι εβδομάδες -τουλάχιστον 18 συνεδρίες διάρκειας 15 λεπτών- σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Μετά τις έξι εβδομάδες, όλες οι σμμετέχουσες ολοκλήρωσαν ξανά τις έρευνες.

Οι γυναίκες που άκουγαν μουσική τα πήγαν καλύτερα από εκείνες που δεν άκουγαν. Μετά τις συνεδρίες ακρόασης, βαθμολόγησαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σημαντικά χαμηλότερα και τα επίπεδα κατάθλιψής τους μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασαν την ίδια βελτίωση.

Γιατί να έχει τέτοια επίδραση η μουσική; «Μάλλον ηρεμεί και βοηθά τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει χημικές ουσίες που σας κάνουν να χαλαρώνετε και να είστε χαρούμενες», όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ενδορφίνη και η ωκυτοκίνη, λέει η Faubion. Μπορεί επίσης να μειώσει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Όλα αυτά επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς και αναπνευστικούς ρυθμούς.

Αυτές οι επιδράσεις δεν προκαλούν έκπληξη, λέει η Faubion. «Η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη όσον αφορά τη διάθεση σε άλλες μελέτες». Για παράδειγμα, μια μελέτη χρησιμοποίησε μουσική παράλληλα με προπόνηση μυϊκής χαλάρωσης για να βοηθήσει τους ασθενείς με ψυχικές παθήσεις να κοιμούνται καλύτερα και να ελέγχουν τον θυμό τους. Η ακρόαση μουσικής έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εγκύων γυναικών και ότι έχει θετικό αντίκτυπο στο χώρο εργασίας.

Η Faubion λέει ότι η μουσικοθεραπεία πιθανότατα θα λειτουργούσε εξίσου καλά για τις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση – τα μεταβατικά χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Και ενώ η μελέτη ήταν μικρή, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ισχύουν και για μια μεγαλύτερη ομάδα. «Αυτό που είναι, υποθέτω, εκπληκτικό είναι ότι δεν το έχουμε σκεφτεί πριν, καθώς είναι ένα απλό και εύκολο πράγμα να γίνει», καταλήγει.