Μια νέα χρήση των ενέσεων Botox προτείνουν Νορβηγοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο αμερικανικό συνέδριο Digestive Disease Week, που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο.

Οι συμμετέχοντες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 35 έως 44, δηλαδή έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία. Μετά από 12 μήνες, το 70% των ασθενών είχε χάσει βάρος, κατά μέσο όρο το 17% των περιττών κιλών. Μετά από 18 μήνες, όταν δηλαδή είχαν κάνει τρεις ενέσεις Botox, το 75% των ασθενών είχε χάσει το 28% του πλεονάζοντος βάρους.
Προγενέστερες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η έγχυσή του στους στομαχικούς μυς επιβραδύνει έως και 50% την ταχύτητα διάβασης της τροφής προς το έντερο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα παράταση του αισθήματος κορεσμού της πείνας και περιόρισε την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα τα ζώα να χάσουν μέσα σε πέντε εβδομάδες έως το ένα τρίτο του αρχικού σωματικού βάρους τους. Η ασφάλεια της μεθόδου στους ανθρώπους έχει ήδη ελεγχθεί σε μικρό αριθμό ανθρώπων (φάση Ι των κλινικών δοκιμών) και οι επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Olavs του Τρόντχαϊμ αρχίζουν τώρα την φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Η έγχυση γίνεται με γαστροσκόπηση. Οι γιατροί εισάγουν έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα στο στόμα και τον οδηγούν έως το στομάχι, όπου και κάνουν την έγχυση μέσω του σωλήνα. Στη μελέτη συμμετέχουν 60 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι μισοί εκ των οποίων κάνουν την ένεση και οι υπόλοιποι ένεση με μία ανενεργό ουσία, δίχως όμως να γνωρίζουν τι από τα δύο έχουν κάνει. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπαρντ Κούλσενγκ, διευθυντή στο Κέντρο Παχυσαρκίας του St. Olavs, έχουν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν τους ασθενείς τους επί μία οκταετία. Οι ενέσεις Botox αρχικά χορηγήθηκε σε αρουραίους και παρατήρησαν ότι έτρωγαν λιγότερο και έχαναν βάρος.