Νέα έρευνα του University of Arizona που δημοσιεύτηκε στο Molecular Metabolism, εντόπισε περιοχή του εγκεφάλου και νευρωνικό κύκλωμα που ρυθμίζουν τον κορεσμό μετά το γεύμα- κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να στοχεύσουν σε νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και τον έλεγχο του βάρους. Ο Haijiang Cai, δήλωσε ότι όταν θα μπορέσουμε να στοχεύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό, τότε θα μπορούμε να αναπτύξουμε αγωγές με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο Cai ανακάλυψε ότι μετά την αμυγδαλή, το σήμα κατευθύνεται σε νευρώνες που βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται παραβραχιόνιος πυρήνας (PSTh), υπεύθυνη για τον κορεσμό. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι η ορμόνη χολοκυστοκινίνη,( CCK), εκκρίνεται από το έντερο και ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι υπάρχει κορεσμός μετά το γεύμα. Γνώριζαν επίσης ότι νευρώνες της αμυγδαλής, οι PKC-delta, ρυθμίζουν την επίδραση κορεσμού της CCK απενεργοποιώντας άλλους νευρώνες καταστολής στην αμυγδαλή. Θεωρούν ότι οι τελευταίοι, θα πρέπει να ενεργοποιούνται από τους νευρώνες PCK-delta και την ορμόνη CCK.
Σε ποντικούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες που ενεργοποιούνται από την CCK και τους νευρώνες PKC-delta βρίσκονταν στον παραβραχιόνιο πυρήνα. Η περιοχή PSTh πρώτα ανακαλύφθηκε από Κινέζους ερευνητές στη δεκαετία του 1990 και περιλήφθηκε στη βιβλιογραφία στην αγγλική γλώσσα τo 2004, αλλά η λειτουργία της ήταν άγνωστη.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι νευρώνες στην περιοχή απαιτούνται ώστε η ορμόνη CCK να καταστείλει την κατανάλωση φαγητού. Αν σιγήσουν αυτοί οι νευρώνες και ο άνθρωπος συνεχίσει να τρώει, τότε η CCK δεν έχει καμία επίδραση. Αλλά αν ενεργοποιήσουμε αυτούς τους νευρώνες και ο άνθρωπος σταματήσει να τρώει, τότε αυτό υποδεικνύει ότι αυτοί οι νευρώνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κορεσμού. Το αίσθημα του κορεσμού είναι τόσο σημαντικό, που ο Cai αμφιβάλλει ότι ρυθμίζεται από μια μόνο εγκεφαλική περιοχή.