Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ζωική πρωτεΐνη ενισχύει περισσότερο τον οργανισμό και σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι σε σύγκριση με την φυτική πρωτεΐνη. Παρόλο που είναι εφικτό να πάρει κανείς συνολικά αντίστοιχη ποσότητα πρωτεΐνης από τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, όσπρια και τόφου, ερευνητές στο Αρκάνσας λένε ότι η κατανάλωση κρέατος και αυγών διευκολύνει τη διατήρηση μιας άπαχης μυϊκής μάζας.
Υπάρχουν διαιτητικές οδηγίες με ισοδύναμα γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε τροφή, ώστε ο καθένας να καλύπτει τις ανάγκες του από διαφορετικές πηγές εκτός από το κρέας. Για παράδειγμα, η ζωική πρωτεΐνη από 30γρ. κρέατος ισοδυναμεί με ένα μαγειρεμένο αυγό, ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι καλύτερης ποιότητας και έχουν καλύτερο “πρωτεϊνικό προφίλ”, όσον αφορά τις ανθρώπινες διατροφικές απαιτήσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κέρδος πρωτεΐνης από τα ισοδύναμα γραμμάρια πρωτεΐνης από φυτικές πηγές.
Για την μελέτη, 56 νέοι, υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες έφαγαν ένα από τα εξής:
60γρ. μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας
60γρ. μαγειρεμένο χοιρινό κρέας
δύο αυγά
μισό φλιτζάνι κόκκινα φασόλια
δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
120γρ. τόφου
30γρ. μικτούς ξηρούς καρπούς
Πριν από την μελέτη, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τριήμερη δίαιτα για να μετρηθεί μια τιμή αναφοράς για κάθε έναν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ζωικές πρωτεϊνικές πηγές τροφής παρήγαγαν ισχυρότερη ανταπόκριση από τις φυτικές πρωτεϊνικές πηγές. Η ισορροπία πρωτεϊνών ολόκληρου του σώματος αυξήθηκε περισσότερο στους συμμετέχοντες που έφαγαν βόειο κρέας, χοιρινό κρέας και αυγά σε σχέση με εκείνους στις φυτικές πρωτεϊνικές πηγές τροφής.
Αν και μπορεί να είναι «ισοδύναμα γραμμαρίων», η ομάδα διαπιστώνει ότι η αλλαγή μιας πηγής πρωτεΐνης σε άλλη δεν αντικαθιστά την αναβολική απόκριση ή την θερμιδική αξία ενός συγκεκριμένου τροφίμου.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το βόειο κρέας, τα αυγά και το χοιρινό κρέας και τα φυτικά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, το τόφου και οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμα, ή υποκατάστατα, εφόσον λάβουμε υπόψη τις επιδράσεις τους στον οργανισμό”, λέει ο καθηγητής Robert Ρόμπερτ Wolfe από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.
“Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να παρέχουν πιο εύκολα απαραίτητα αμινοξέα σε σχέση με τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνικών τροφών, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό και τα αυγά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη, όπως ο βελτιωμένος κορεσμός (σ.σ. το πόσο χορτάτοι νιώθουμε μετά από ένα γεύμα) και η διατήρηση της μυϊκής μάζας”, πρόσθεσε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition.