Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συνδυασμένα αποτελέσματα από συνολικά 130 κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του σωματικού λίπους, της «κακής» χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία. Ο ένας, που ονομάζεται τροποποιημένη νηστεία εναλλακτικής ημέρας, περιλαμβάνει την εναλλαγή μιας ημέρας φαγητού ως συνήθως με την κατανάλωση όχι περισσότερο από 600 την επόμενη ημέρα.
Ο άλλος, που ονομάζεται “Δίαιτα 5:2” είναι παρόμοιος, αλλά περιλαμβάνει 2 ημέρες την εβδομάδα μηδενική ή πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων και 5 ημέρες κανονική διατροφή. Λιγότερο επωφελής ήταν η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, που περιελάμβανε νηστεία 12-24 ώρες την ημέρα και «νηστεία εναλλάξ ημέρας με μηδενικές θερμίδες», όπου δεν καταναλώνεται φαγητό κάθε δεύτερη μέρα.
“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ρόλο της διαλείπουσας νηστείας, ειδικά της τροποποιημένης νηστείας εναλλάξ ημέρας, σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ως προσέγγιση απώλειας βάρους με άλλα οφέλη για την υγεία. Αλλά τα άτομα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Chanthawat Ο Patikorn, του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη. Και υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: οι περισσότερες μελέτες διήρκεσαν μόνο περίπου 3 μήνες.
Μεταξύ αυτών που κράτησαν περισσότερο, η απώλεια βάρους φαινόταν να μειώνεται κατά περίπου 6 μήνες, είτε επειδή το σώμα προσαρμόστηκε στο διατροφικό μοτίβο είτε επειδή οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να τηρήσουν τις δίαιτες. “Εξακολουθούν να λείπουν δεδομένα για να δούμε αν αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Βλέπουμε απώλεια βάρους και βελτιωμένα μεταβολικά προφίλ, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο θάνατο ή καρδιαγγειακά επεισόδια”, λέει ο Patikorn. Από την άλλη, «θα έλεγα ότι αν ο ασθενής ενδιαφέρεται να κάνει διαλείπουσα νηστεία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι κακό».
Η τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας συσχετίστηκε επίσης με βελτιώσεις στους 2 έως 12 μήνες των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου όπως η ολική χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open.
Ο Patikorn επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει συγκρίνει τους διαφορετικούς τύπους διαλείπουσας δίαιτας κατ’ ιδίαν, επομένως «ο καλύτερος τύπος διαλείπουσας νηστείας είναι αυτός που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να τηρήσουν μακροπρόθεσμα».