Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι βλαβερές συνέπειες της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η προσοχή και η μάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον Adam Woods, ζήτησαν από 31 άνδρες και 35 γυναίκες να ολοκληρώσουν μια σειρά γενικών δοκιμών του εγκεφάλου. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ: πότες, μέτριοι πότες, μη-πότες. Περίπου το 53% της ομάδας μελέτης ήταν εξαρτημένο από το αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ το 21% ήταν σε εκείνη τη φάση της ζωής του αλκοολοκό.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών της τελευταίας ομάδας συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα από τους 45 μη-αλκοολικούς και μέτριους πότες. Η ομάδα του Woods παρακολούθησε εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η μάθηση, η μνήμη, η λεκτική λειτουργία, η κίνηση και η ταχύτητα σκέψης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που ήταν πότες είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ των λεγόμενων γνωστικών λειτουργιών, δηλαδή χειρότερες δεξιότητες μάθησης, μνήμης και κινητικές λειτουργίες. Η εξάρτηση από το αλκοόλ επίσης συνδέεται με τη χαμηλή απόδοση στη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση, αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης μειωμένη προσοχή ή εκτελεστική λειτουργία (η οποία περιλαμβάνει τη λογική και τη μνήμη εργασίας), ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα.
«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία, ούτε είναι έκπληξη το γεγονός ότι η βαριά χρήση αλκοόλ σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τη μειωμένη σκέψη», δήλωσε ο Dr. Marc Gordon, επικεφαλής του τμήματος νευρολογίας στο Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks της Νέας Υόρκης. Η Dr.Gisele Wolf-Klein, διευθύντρια γηριατρικής εκπαίδευσης στο Northwell Ηελατη στο Great Neck της Νέας Υόρκης συμφώνησε με τον Gordon ότι «τα ευρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι το αλκοόλ σε οποιαδήποτε ηλικία, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, είναι τοξικό για τα κύτταρα του εγκεφάλου».
Επισήμανε επίσης ότι οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους παίρνουν πολλά φάρμακα. «Σχήματα φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τη χρήση του αλκοόλ», δήλωσε ο Wolf-Klein. Για το λόγο αυτό αλλά και για άλλους, «η κατανάλωση αλκοόλ είναι καλύτερο να αποφεύγεται εντελώς σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας – ή τουλάχιστον να αναφέρεται και να συζητείται ανοιχτά με τους γιατρούς που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους», είπε.