Η ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων από πολλαπλές δοκιμές απώλειας βάρους που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers δείχνει ότι η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης έστω και ελαφρά, από το 18% της πρόσληψης τροφής ενός ατόμου στο 20%, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα των διατροφικών επιλογών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Obesity.
«Είναι κάπως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μια αυτοεπιλεγμένη, ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δίαιτας συνοδεύεται από υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετης ζάχαρης», δήλωσε η Sue Shapses, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Rutgers School of Environmental and Biological Sciences. «Αλλά αυτό ακριβώς βρήκαμε».
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετρίως υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης παρείχε ένα άλλο όφελος για όσους έκαναν δίαιτα: μειωμένη απώλεια άλιπης μάζας σώματος που συχνά σχετίζεται με απώλεια βάρους.
Τα σχήματα απώλειας βάρους που χρησιμοποιούν περιορισμούς θερμίδων μπορούν συχνά να ωθήσουν όσους κάνουν δίαιτα να μειώσουν την πρόσληψη υγιεινών τροφών που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Η κατάποση υψηλότερων επιπέδων πρωτεϊνών συχνά συνδέεται με πιο υγιεινά αποτελέσματα, αλλά η σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της ποιότητας της διατροφής είναι ελάχιστα κατανοητή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από περισσότερους από 200 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Rutgers που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 24 και 75 ετών. Όλοι ενθαρρύνθηκαν να χάσουν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα ελλειμματικών θερμίδων (500 λιγότερες θερμίδες την ημέρα) και έκαναν τακτικές συναντήσεις για διατροφική συμβουλευτική και υποστήριξη σε περίοδο έξι μηνών.
Οι συμμετέχοντες διατηρούσαν λεπτομερή αρχεία τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν για την ποιότητα της διατροφής, τις συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών που καταναλώνονταν και τις αναλογίες και συγκεκριμένες πηγές πρωτεΐνης. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν μόνοι τους την πρόσληψη πρωτεΐνης να είναι στο 18% των συνολικών θερμίδων ή μια προσέγγιση υψηλότερης πρωτεΐνης, στο 20%.
Η μελέτη βρήκε ότι:
- Και οι δύο ομάδες με χαμηλή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχασαν το ίδιο βάρος -περίπου 5% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα έξι μηνών
- Τα άτομα της ομάδας υψηλότερης πρωτεΐνης επέλεξαν ένα μείγμα πιο υγιεινών τροφών.