Γυναίκες μέσης ηλικίας με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν και να αναφέρουν συμπτώματα υπνικής άπνοιας, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE και έγινε από το University of Bergen.
Η εμφάνιση της άπνοιας είναι γνωστό πως είναι υψηλότερη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο καμία έρευνα στον πληθυσμό δεν εξέτασε αν αυτό είναι αποτέλεσμα αλλαγών στα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 774 γυναικών 40 έως 67 ετών, σε 7 χώρες, από το 2010 έως το 2012. Γυναίκες στην έρευνα συμμετείχαν σε ερωτηματολόγια για την αναπνευστική υγεία τους, παράγοντες υγείας, τρόπο ζωής και ύπνο και έδωσαν δείγματα αίματος για ορμονική ανάλυση.
- Ποσοστό 71.2% ροχάλιζαν και 411 από αυτές ανέφεραν επίσης άλλα συμπτώματα άπνοιας.
- Στις γυναίκες, διπλασιασμός συγκεντρώσεων οιστριόνης συνδεόταν με 19% μειωμένες πιθανότητες να ροχαλίζουν.
- Διπλασιασμός των επιπέδων προγεστερόνης συνδεόταν με 9% μειωμένες πιθανότητες να ροχαλίζουν.
- Σε όσες ροχάλιζαν, διπλασιασμός συγκεντρώσεων 3 οιστρογόνων συνδεόταν με 17% έως 23% μειωμένες πιθανότητες να αναπνέουν ακανόνιστα στον ύπνο τους.
- Διπλασιασμός της συγκέντρωσης προγεστερόνης σε όσες ροχάλιζαν συνδεόταν με 12% μειωμένες πιθανότητες να έχουν ξυπνήσει με αίσθημα πνιγμού τον προηγούμενο χρόνο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η προσαρμογή γυναικείων σεξουαλικών ορμονών θα μπορούσε να είναι στρατηγική μείωσης της υψηλής εμφάνισης και της σχετικής θνητότητας της άπνοιας. Σημειώνουν, ότι χρειάζονται νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.